'Zenvol' & Mindful... koraalrif restauratie...

In 2021 zijn we, na bijna vijfentwintig jaar in Frankrijk te hebben gewoond, geëmigreerd naar het Caraïbische eilandje Curaçao, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.
Na een vrij moeizame ‘zoektocht’ (zie onze recente Nieuwsbrieven...) zijn we letterlijk onder(water)gedoken, waar we een wereld hebben ‘ontdekt’ waar we ons, in ieder geval voorlopig, erg prettig voelen... de mooie, wonderbaarlijke onderwaterwereld rondom dit klompje dood koraal en vulkanisch gesteente... ‘Blue Curaçao’... de ‘Grote Stilte’.

‘Blue Curaçao’... de ‘Grote Stilte’...

Om toch ook nog een beetje ‘zinvol’ (of ‘zenvol’) bezig te kunnen zijn, hebben we ons vervolgens ‘gestort’ op sponzen en koralen... en het behoud ervan. Zo hebben we ons uiteindelijk als vrijwilliger aangesloten bij het Reef Restoration Team Curaçao (een initiatief van duikschool CURious2DIVE). Dat laatste lijkt vooralsnog een goede zet te zijn geweest... vooral omdat het werken in de ‘coral nursery’ (koraalkwekerij) een uitstekende (lange) mindfulness oefening blijkt te zijn (en, wat ons betreft, bovendien ónze invulling van het begrip ‘zen in actie’).

Aan het werk in de ‘coal nursery’ van BRANCH Coral Foundation...

Omdat veel mensen zich waarschijnlijk zullen afvragen wat nu het nut is van ‘coral gardening’, of koraal kweken in een soort ‘koraaltuin’, even het volgende: 
Koraalriffen, de grootste structuren op aarde die door levende wezens worden gevormd (je kunt ze zelfs vanuit de ruimte zien), zijn niet alleen prachtig, maar ook heel erg nuttig. Zo zorgen ze voor een enorme biodiversiteit in zeeën en oceanen en vormen ze een beschermende, golfbrekende gordel voor de kust. Helaas worden koraalriffen momenteel ernstig bedreigd. De laatste dertig jaar is bijna de helft van al het koraal verdwenen. De belangrijkste oorzaken zijn: stormen, orkanen, klimaatverandering, vervuiling van het zeewater, over-bevissing, het gebruik van sleepnetten en ‘longlines’ en kustontwikkeling (met name het bouwen van grote hotels en het aanleggen van recreatiegebieden, zoals golfbanen, vlakbij de kustlijn). 

Aan het werk in de ‘coral nursery’ van het Reef Restoration Team Curaçao...

Wereldwijd zetten talloze vrijwilligers zich inmiddels in voor het behoud van koraalriffen... zo ook op Curaçao. De vrijwilligers van het Reef Restoration Team Curaçao doen dit niet alleen door de lokale bevolking, en de vele (duik)toeristen die het eiland bezoeken,  bewust te maken van het belang van de koraalriffen, maar ook (of vooral) door de aanleg en het bijhouden van een ‘coral nursery’ (koraalkwekerij) bij Tugboat Beach (een bekende duikstek), waarin zij (staghorn) koraalstekken (kleine stukjes koraal) opkweken om deze later in bestaande riffen uit te planten. Deze stekken worden in relatief ondiep water in zgn. ‘koraalbomen’ opgehangen. Eens in de veertien dagen worden deze ‘bomen’, nu dertien in totaal, door vrijwilligers schoongemaakt en ontdaan van algen en andere organismen die het koraal bedreigen (zoals vuurwormen). Als de koralen groot (en gezond) genoeg zijn, worden ze uitgeplant... eerst op een stevig rek (om nog wat verder te groeien) en daarna op een bestaand rif. Het spreekt voor zich dat er een dossiertje wordt bijgehouden met onderzoeksgegevens.
Het ligt in de bedoeling om in de nabije toekomst meerdere duikscholen bij dit project te betrekken, zodat er, geleidelijk aan, steeds meer ‘bomen’ zullen worden ‘geplant’ (ook in andere baaien aan de zuidkust van het eiland).

🙏