Nieuwsbrief 159 (juli 2022)...

Lieve vriend(inn)en van Oranje Windpaard...

Het heeft even geduurd, maar het lijkt erop dat we eindelijk de juiste flow weer een beetje te pakken te hebben!

Na een ‘bliksemcarrière’ bij Green Phenix en Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC), die ons uiteindelijk niet heeft gebracht wat we ervan hadden verwacht (of gehoopt), was er wel even sprake van een dipje. Gefrustreerd als we waren, omdat we immers veel tijd en energie in beide organisaties hadden gestoken en omdat we het gevoel  hadden eigenlijk alleen maar aan een dood paard te hebben getrokken, zijn we eerst opgestapt bij Green Phenix... en later ook bij... eh nee... uiteindelijk toch niet!

We zullen jullie de details besparen, maar er gaan ingrijpende veranderingen plaatsvinden bij STCC. Er is inmiddels een nieuwe directeur (een Duitse ‘alleskunner’ met pecunia), een nieuw bestuur (met Donny als secretaris) en een nieuwe veldcoördinator (met veel kennis en ervaring als het om zeeschildpadden gaat). De bedoeling is om op termijn een groot zeeschildpaddenrehabilitatie-centrum (scrabble!) op te zetten. Ambitieuze plannen dus. Een reden voor ons om toch nog maar even te blijven. Addertje onder het gras is wel het enigszins uitvergrote ego van zowel directeur als veldcoördinator, maar dit terzijde!

In ieder geval zijn we weer lekker bezig en hebben we het op dit moment behoorlijk druk met onze (veld)werkzaamheden voor STCC... maar ook met onze werkzaamheden voor Stichting Uniek Curaçao (we zijn inmiddels opzichter van Parke Ascencion) en, sinds kort, voor Carmabi (Caribbean Research & Management of Biodiversity). En... ‘last but not least’... we zijn ook weer lekker aan het duiken!

In deze nieuwsbrief niet teveel lettertjes, maar wel veel (recente) fotootjes. Beelden laten, volgens ons, toch net even wat beter en sneller zien waar we op dit moment zoal mee bezig zijn (en ‘veellezen’ lijkt trouwens ook niet meer zo ‘van deze tijd’). Daar gaatie... 

Colonia... Bisento/Pannekoek... Banda’bou... ‘Zenstek Curaçao’.


De wondere (onderwater)wereld rond het eiland Curaçao. Vier keer Donny (zoals de meesten van jullie haar niet echt kennen)... op de onderste fotootjes samen met een grote karetschildpad (of HAWKSBILL).

 
Een ‘beschermde’ groene zeeschildpad (of, kortweg, GREEN)... hier gehinderd door spartelende toeristen (overigens aanzienlijk meer dan je op dit fotootje kunt zien) die hun uiterste best doen om het beest even te kunnen aaien (een schildpad is wel een reptiel, hè!) en/of te fotograferen... een zeer slechte en zeer onwenselijke ontwikkeling.
 

Het ‘vangen’ van (groene) zeeschildpadden in de kustwateren rond het ‘onbewoonde’ eilandje Klein Curaçao met als doel foto’s van de koppen te maken t.b.v. het ‘Facial Recognition Program’. Pittige klus. Teamwork tussen veldcoördinator en fotograaf. 


Een reddingsactie... een (groene) zeeschildpad wordt van het sargassumwier gehaald, omdat hij/zij niet meer terug het water in kon komen en zou uitdrogen in de felle zon (in totaal hebben we dit jaar vijf zeeschildpadden van het wier moeten halen... een onplezierige, maar noodzakelijke klus). Deze fotootjes zijn uiteraard door een andere STCC-vrijwilliger gemaakt.

Er spoelt enorm veel plastic aan op Curaçao... vooral aan de ruige noordkant van het eiland. Op de onderste fotootjes is te zien hoe een enorm stuk plastic sediment (een soort 21ste eeuwse aardlaag, zeg maar) door ons is meegenomen om thuis, op de porch, ten toon te stellen... als een krachtig statement.  


‘De Grote Leegte’... onstuimige wind... onstuimige zee... en een zeer hoog stenengehalte... dit is de onbekende (en absoluut niet toeristische), ruige noordkant van Curaçao (er ligt hier, zo op het eerste gezicht, minder plastic, maar... schijn bedriegt).


Parke Ascencion (waarvan wij nu dus opzichter zijn)... met rechts Boka Ascencion (een baai waar heel veel jonge zeeschildpadden rondzwemmen). 

Behalve zeeschildpadden zijn er, op het land of in de lucht, ook nog wel andere dieren te spotten... heel veel verschillende soorten vogels bijvoorbeeld. Hierboven zomaar een greep... flamingo’s, een (zieke) jonge flamingo, een pelikaan en een zwarte gier (er is hier een kleine kolonie zwarte gieren, waarschijnlijk afkomstig uit Venezuela, neergestreken). 

Veel verschillende dieren op het eiland dus... maar... veel verschillende mensen natuurlijk ook. Mensen die wel van een feestje houden, zoals op bovenstaande fotootjes, ‘geschoten’ in Willemstad tijdens Koningsdag en Seú (oogstfeest), te zien is. Swingend, sfeervol en vooral heel erg gezellig.

Zo... dat wassie weer... in een volgende nieuwsbrief zullen we wat dieper ingaan op onze werkzaamheden voor Stichting Uniek Curaçao en Carmabi (zoals het er nu naar uitziet gaan we ons bezighouden met de herinrichting van Museum Landhuis Savonet in het Christoffel Nationaal Park).

Nog even dit...

Het concept Oranje Windpaard is inhoudelijk natuurlijk nogal veranderd. Ladakh ('Klein Tibet'... in de Indiase Himalaya) en Frankrijk (met onze eigen 'zenstek' op een heuveltje in een rustige, bosrijke omgeving... en de vele Tibetaans-boeddhistische meditatiecentra)... het lijken vage herinneringen uit een vorig leven. En ach... wat onze levensfilosofie betreft... een Caraïbisch vakantie-eiland blijkt niet direct de ideale plek om je te focussen op zaken als (zen)boeddhisme en mindfulness (aandachtgerichtheid). Toch proberen we dat laatste nog wel zoveel mogelijk te doen... een uitdaging... waar we wel wat hulp, of een 'referentiekader', bij kunnen gebruiken!

Als geëngageerde (zen)boeddhisten voelen wij ons nauw verwant aan de Earth Holder Community (EHC)... ons ‘referentiekader'. De EHC is in 2015 opgericht op initiatief van Plum Village Gemeenschap voor Geëngageerd Boeddhisme (Thich Nhat Hanh). De missie is om mindfulness, compassie, heling en geweldloosheid te verspreiden ter bescherming van elkaar, alle levende wezens en de Aarde... ieder voor zich en/of vanuit zijn of haar sangha (groep van boeddhistische beoefenaars). Elke stap, klein of groot, kan een stap zijn naar een betere wereld (wij proberen in ieder geval niet te vaak mis te stappen)!

Tot slot, zoals gewoonlijk, nog wat stof tot nadenken... ‘Duivels Mooi’... 

De koraalduivel (of LION FISH) is een tropische vis die oorspronkelijk alleen in de wateren van de Indische en Grote Oceaan voorkwam, maar die een aantal jaren geleden helaas ook in de Caraïbische Zee terecht is gekomen... o.a. door het ‘uitzetten’ van aquariumvissen (maar waarschijnlijk ook doordat de dieren met ballastwater van schepen zijn meegenomen). In deze nieuwe habitat gedraagt de soort zich ronduit invasief. 

De (giftige) koraalduivel heeft in de Caraïbische Zee geen natuurlijke vijanden en zijn enorme eetlust zorgt voor de nodige problemen. Zo eten ze de kleine visjes, garnaaltjes, kreeftjes en inktvisjes die bij de koraariffen leven en die een belangrijke functie hebben voor het voortbestaan van het, toch al kwetsbare, koraal. Bovendien produceert deze schorpioen-vissensoort exhorbitant veel nakomelingen. Een ware bedreiging voor de biodiversiteit in de Caraïbische Zee (maar ook voor de biodiversiteit in de kustwateren van de Noord-Atlantische kust van de Verenigde Staten) dus!

(Alle afbeeldingen worden wat groter weergegeven als je er even op klikt!)

 Donny & Gérard (26 juli 2022).