Nieuwsbrief 161 (november 2022)...

Lieve vriend(inn)en van Oranje Windpaard...

Herfst in het 'Vlakke Land' aan de Noordzee... orkaanseizoen in het Caraïbisch gebied. Voor Curaçao betekent dit dat het in deze periode juist minder waait dan anders (soms valt de wind zelfs helemaal weg), waardoor het warmer lijkt dan in de rest van het jaar. Er valt ook veel regen... tropische stortbuien (die soms gepaard gaan met onweer en vaak met harde windstoten). Die nattigheid is goed voor de tuin, de ons omringende natuur... en de muggen. Soms lijkt het alsof we niet in West- maar in Oost-Indië verzeild zijn geraakt (althans... wat het weer en de muggen betreft dan hè)!

Nee... Curaçao is op dit moment bepaald geen zonzekere vakantiebestemming. Toeristen, die de afgelopen weken het eiland bezochten, hebben niet echt geboft. Het orkaanseizoen duurt trouwens nog tot eind november (als het meezit)!

Wat onze bezigheden betreft... inmiddels is ‘de kogel door de kerk’ en hebben we helaas toch ook een punt moeten zetten achter onze activiteiten voor de stichting Sea Turtle Conservation Curaçao. Het werd voor ons steeds onwerkbaarder... en we konden eigenlijk niet meer door één deur met de nieuwe veldkoördinator. We zullen jullie de details besparen... laten we het voor het gemak maar houden op ‘onverenigbaarheid van karakters’. Ruim anderhalf jaar duurde dit tijd en energie verslindende ‘avontuur’. Toch jammer!

Overigens is de nieuwe ‘managing director’ (en ‘geldschieter’) onlangs ook teleurgesteld opgestapt... hij was ‘het trekken aan een dood paard’ meer dan zat (net als wij dus). Kortom... er is nu geen directeur meer... geen volledig bestuur (verre van)... geen ‘core team’ (om de organisatie draaiende te houden)... en, niet onbelangrijk, ook geen geld. Het heeft er alle schijn van dat de nieuwe veldkoördinator (en nieuw hoofd van de organisatie?) zijn hand heeft overspeeld!

Wat we in de ruim anderhalf jaar die we op het eiland wonen hebben geleerd, is dat onze manier van denken en doen blijkbaar volstrekt niet aansluit bij dat van de overige eilandbewoners (althans... bij die eilandbewoners waar we tot nu toe mee te maken hebben gehad). Curaçao blijkt een prima bestemming voor mensen die niets (meer) willen. Zon, zee en zaligheid... lekker ‘chillen’ op strand of terras... en vooral je hersens (of wat daar nog van over is) niet teveel belasten (‘excusez le cynisme’)!

Wat we dus ook hebben geleerd, is dat we niet meer te veel moeten willen... geen ambities meer moeten hebben. Met andere woorden... dat we ons minder moeten focussen op DOEN... en meer op ZIJN. Moeilijk voor ons!

En nu? Wel... we zijn letterlijk onder(water)gedoken. We snorkelen veel en we duiken ook zeer regelmatig... en we hebben ons gestort op sponzen en koralen... en het behoud ervan (je moet wat). Vooralsnog denken we een wereld ‘ontdekt’ te hebben waar we ons, in ieder geval voorlopig, prettig voelen… de mooie, wonderbaarlijke onderwaterwereld rondom Curaçao… de ‘Grote Stilte’!

Zoals jullie in de laatste nieuwsbrief hebben kunnen lezen, hebben we ons, om toch ook nog een beetje ‘zinvol’ (of ‘zenvol’) bezig te kunnen zijn, als vrijwilliger aangesloten bij het Reef Restoration Team Curaçao... en bij het Ocean Clean-Up Team... beide initiatieven van een duikschoolhouder die wij kennen via de stichting Sea Turtle Conservation Curaçao (ook hij is daar geen graag geziene figuur meer... alleen zit hij daar wat minder mee... waarschijnlijk omdat hij op het eiland geboren en getogen is... en dus beter ‘begrijpt’ hoe het hier werkt... en er aan gewend is). Leuk om met iets nieuws bezig te zijn... en met mensen te maken te hebben die het, ondanks hun kennis over mariene zaken, niet zo ‘hoog in de bol’ hebben!

Sinds kort zijn we ook ‘snorkel buddies’ bij de stichting Kids for Corals. Doel is om lokale, minderbedeelde kinderen te leren snorkelen (geloof het of niet... voor veel kinderen is de snorkelcursus de eerste gelegenheid waarbij ze kennis kunnen maken met het strand en de zee)... maar ook om hen bij te brengen hoe mooi het onder water is en hoe belangrijk het is om al dit moois te behouden. Juist voor deze kinderen is het fijn om eens even weg te zijn uit hun eigen leefomgeving (iets wat dus niet zo vanzelfsprekend is). De hoop is dat de kinderen plezier hebben (en dat hebben ze)... maar ook dat ze zich bewust worden van de grote waarde van de koralriffen rond Curaçao!

Zo... dat waren de lettertjes... en dan nu de (recente) fotootjes... leuk... toch? 


Boca Patrick… één van de inhammen aan de ruige noordkant van het eiland...

Orkaanseizoen in het Caraïbisch gebied... mooie luchten... dat dan weer wel...


Marijke’s Nature Trail… een mooie, lange wandeling met prachtige vergezichten...

Boca Santu Pretu… kerstboomwormen (boven), koraal en wat mooie visjes...

Boca Santa Martha… prachtige sponzen en koralen in allerlei maten en vormen…


Boca Santa Martha… visjes... linksonder koraalduivels (zie nieuwsbrief 159)…

Boca Santa Martha… vliegtuigwrak (boven) en engel- of keizersvis (onder)... 


Aan het werk in de zgn. ‘nursery’ (kwekerij of koraaltuin) van het 
(fotootje linksonder)... met dank aan Hans Pleij (tweede en laatste fotootje) 
en Max van Aalst (fotootje linksonder)... 

Kids for Corals... met dank aan Bernie Verhoeven (fotocollages)…

Tot slot, zoals gewoonlijk, nog wat stof tot nadenken…

Haaien hebben een zeer slechte reputatie. Maar... is dit terecht?

Elk jaar worden ongeveer 75 mensen gebeten door een haai. De kans dat dit de gemiddelde wereldbewoner in het komende jaar overkomt is dus grofweg 1 op de 95 miljoen. Van de 75 slachtoffers overlijden er ongeveer 12... dus de kans dat je in de komende twaalf maanden het volgende maal van een haai wordt is nihil... 1 op bijna 600 miljoen. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat per jaar ongeveer 100 miljoen (!) haaien worden gedood door de mens... veelal voor hun vinnen!

Bij ontvinning of ‘finning’ worden de vinnen afgesneden en wordt de haai terug in zee gegooid. Haaien kunnen niet zwemmen zonder hun vinnen, waardoor ze naar de bodem zinken en verstikken... of worden opgegeten door andere roofdieren. De vinnen worden, vooral in Azië, gebruikt voor (dure en dus statusverhogende) haaienvinnensoep!

Haai in gevangenschap (Curaçao Sea Aquarium)...

Is dit nou zo erg? Jazeker... omdat haaien met uitsterven worden bedreigd terwijl ze van cruciaal belang zijn voor het ecosysteem waarin ze leven (iets wat je niet kunt zeggen van mensen).

De ecosystemen op onze aarde zijn een fragiel netwerk waar iedere soort een eigen rol speelt. Wanneer een ‘speler’ wordt verwijderd uit een ecosysteem (zoals bijvoorbeeld de haai, die bovenaan de voedselketen staat), neemt een volgende ‘speler’ het over... maar slechts tijdelijk. De populatie van deze nieuwe ‘grootste speler’ zal zodanig snel toenemen dat ze hun prooien overeten tot er geen voedsel meer is (eigenlijk zo’n beetje waar homo sapiens mee bezig is). Dit is een uiterst destructieve reeks van gebeurtenissen... en in het geval van het ecosysteem waarin haaien leven (zeeën en oceanen die, let wel, driekwart van het aardoppervlak beslaan) zal dit leiden tot een toename van algen, waardoor de koraalriffen niet kunnen overleven en dus zullen uitsterven. Als koraalriffen verdwijnen uit het ecosysteem, zullen duizenden vis- en andere diersoorten hun habitat verliezen en, uiteindelijk, ook uitsterven. Wie of wat volgt?

  (Alle afbeeldingen worden wat groter weergegeven als je er even op klikt!)

 Donny & Gérard (05 november 2022).