Nieuwsbrief 150 (mei 2020)...

Lieve vriend(inn)en van Oranje Windpaard...

Wat een bizarre en surrealistische tijd, hè? Net een droom... of een film (waarin we met z’n allen slechts een bijrolletje spelen)... zo’n B-film met een waardeloos scenario en nog waardelozere hoofdrolspelers... zo’n rampenfilm, die ondanks dat, toch een kaskraker (en beurskraker) blijkt te zijn (de film ‘Virus’, uit 1980, van de Japanse cineast Kinji Fukasaku, heeft het nooit zover gebracht)! 

‘Zenstek’ Oranje Windpaard...

We hebben er ooit weleens over gedacht om een tijdje in retraite te gaan in een of ander meditatie-centrum of boeddhistisch klooster... maar dat is er eigenlijk nooit van gekomen... tot de uitbraak van de corona-epidemie... zo’n twee maanden geleden. Sinds die tijd leiden we een teruggetrokken leventje...  thuis wel te verstaan... op ‘onze heuvel’ in ‘ons eigen Zen-centrum’. Verplicht! En dat vanwege de  verregaande en beperkende maatregelen in Frankrijk. Zeer onvrij! Nou ja... hier op het (niet zo platte) platteland hebben we natuurlijk nog een soort mazzel. We beseffen dat we bevoorrecht zijn om in zo’n mooie omgeving te wonen. Veel ruimte... veel natuur... en, vooral nu, ‘uitbundig’ stil (wat wij erg prettig vinden). Maar... echt... acht weken achtereen ‘zennen’ is, zelfs voor ons, wel wat lang. Wat we missen (omdat het voor ons nu eenmaal enorm belangrijk is) is beweging (in de ruimste zin van het woord). Op pad gaan... nieuwe ervaringen opdoen... wandelen in een andere omgeving (het liefst in ‘De Grote Leegte’)... en fotoreportages maken!

Shinrin yoku (‘bosbadderen’) in de omgeving van ‘Zenstek’ Oranje Windpaard (1)...

Enfin... sinds begin deze week hebben we wat meer bewegingsvrijheid en mogen we bijvoorbeeld weer een ritje maken in onze Subaru... samen... en zonder verklaring... maar nog niet naar een bestemming, verder dan honderd kilometer van ons huis. Wandelen op de causses (Lot) of in de bergen (Cantal) is in ieder geval weer mogelijk... maar wandelen (en kamperen) in ons favoriete wandelgebied, Cévennes & Grands Causses (Lozère), kunnen we voorlopig wel vergeten. En dan hebben we het nog maar even niet over verdere bestemmingen als Scandinavië of het Iberisch Schiereiland. Ook een bezoekje aan Nederland zit er, zoals het er nu naar uitziet, voorlopig niet in. 
Wat onze toekomstplannen (en, vooral, onze koerswijziging) betreft, staan we in een soort ‘wachtstand’. Of/wanneer we onze volgende stappen kunnen zetten, blijft vooralsnog erg onzeker.
De komende maanden zullen we moeten afwachten of het corona-virus (met of zonder ‘hulp’ van onwetende, onnadenkende en onverantwoordelijke lieden) nog voor meer onverwachte, ongewenste en belemmerende verrassingen gaat zorgen. Blijf alert en aandachtig... en onderschat de situatie niet! 

Shinrin yoku (‘bosbadderen’) in de omgeving van ‘Zenstek’ Oranje Windpaard (2)...

Association Lung-ta...

Aline (Maison des Himalayas) heeft dit jaar gelukkig (en toevallig) vroeger dan gewoonlijk (en dus voor de uitbraak van het corona-epidemie aldaar) een bezoek gebracht aan Noord-India. Daardoor is ze dus in de gelegenheid geweest om nog zelf het jaarlijkse sponsorgeld te verdelen... in ieder geval onder de kinderen en hun families in Himachal Pradesh. Ze heeft tijdens haar verblijf in Manali (Himachal Pradesh) ook Nervada, de moeder van Vartika Sharma, bezocht. Ze maakt het goed. Op onderstaand fotootje zien we, behalve Nervada, Raju, Asha en hun zoon (die wij alle drie niet kennen) en een reisgenote van Aline. Vartika maakt het gelukkig ook goed. Ze ‘telewerkt’ thuis in haar appartementje in Chandigargh.
Volgens Aline is de deelstaat Himachal Pradesh overigens vooralsnog redelijk gespaard gebleven. De grenzen tussen de deelstaten in India zijn betrekkelijk snel gesloten en het aantal besmettingsgevallen lijkt relatief laag... zeker gezien de enorme omvang van de bevolking (alhoewel je je natuurlijk wel kunt afvragen of de cijfers kloppen).
Dominique en Nelly (Maison des Himalayas) zullen hun voorgenomen reis naar Noord-India helaas moeten uitstellen naar een nog onbekend tijdstip verderop in het jaar (of nog later... wie zal het zeggen)!

Links: Stanzin’s moeder, Rabzang en Nelly... 
Rechts: Aline’s reisgenote, Nervada, Raju, Asha en zoon...

Tibet Support Groep Nederland...

Losar, het Tibetaanse Nieuwjaar (‘Jaar van de IJzeren Muis’), viel dit jaar tijdens de uitbraak van de corona-pandemie. De straten van Lhasa, de culturele en historische hoofdstad van Tibet, waren griezelig verlaten. Religieuze festivals en gebedsceremonies werden geannuleerd en de bewegingsvrijheid van Tibetanen nog verder beperkt.
De Chinese regering heeft de Tibetaanse culturele en religieuze identiteit lange tijd als een gevaarlijk virus behandeld... nu heeft een echt dodelijk virus de weg geëffend om de greep op Tibet nog verder te verstevigen... door het invoeren van ‘nieuwe’ repressieve surveillancemaatregelen... een ‘iron grid’ systeem van controle en versnelde culturele assimilatie. Op het hoogtepunt van de crisis, in februari, beweerden de staatsmedia dat ‘het handvat van het mes’ nu volledig in handen was van de Partij.
Het Tibetaanse gebied dat het zwaarst werd getroffen door het corana-virus, Tawu (Chinees: Sichuan), werd volledig geïmmobiliseerd. Met inzet van bewakingstechnologie werd gepoogd om alle contacten van twee ‘patiënten nul’ te traceren.
Onder de dekmantel van de strijd tegen covid-19 werd in de kwetsbare grensgebieden van Tibet een politieke campagne gevoerd, waarbij de Chinese regering haar voornemen bekendmaakte om ‘een miljoen politieagenten’ naar ‘tien miljoen huizen en kloosters’ te sturen. Bovendien legitimeren Chinese functionarissen harde maatregelen tegen online-communicatie, met het argument dat men hiermee wil voorkomen dat ‘geruchten’ over het virus zich verspreiden.
Een Tibetaanse man werd zelfs acht dagen vastgehouden nadat hij simpelweg had gepost: “Niemand in dit Pure Land is veilig”... en een ander werd vastgehouden omdat hij een bericht op WeChat had geplaatst, waarin hij lezers vroeg een bepaald gebed uit te spreken tegen het corona-virus.
De strijd tegen het covid-19 in Tibet lijkt iets af te nemen... maar de repressie ten opzichte van Tibetanen niet.
Inmiddels beginnen Tibetaanse leerlingen hun schooldag met lessen die hen aansporen om ‘van het land (China) te houden’ en loyaal te zijn aan de Chinese Communistische Partij!

Tibet Support Groep Nederland (https://tibet.nu)...

De spiritueel leider van de Tibetanen, de Dalai Lama (84), heeft geen openbare ontmoetingen meer gehad sinds het corona-virus India bereikte, waar hij woont. Wel maakte hij gebruik van online-ontmoetingen en sprak hij vanuit zijn kantoor in Dharamsala belangstellenden toe. Op 7 mei jl. bood hij, ter gelegenheid van Vesak, een dag die voor boeddhisten de geboorte, het ontwaken en de dood van de Boeddha markeert, een boodschap aan (Oost-Aziatische boeddhisten vieren de dag ook als de verjaardag van de Boeddha, maar markeren zijn ontwaken en sterven op de 12de en 11de maanmaand). 
Klik op https://boeddhistischdagblad.nl om de boodschap te lezen!

2020... de (14de) Dalai Lama...

Tot slot, zoals gewoonlijk, nog wat stof tot nadenken... 

2050... de (15de) Dalai Lama (???)...

En een artikel over hoe je als een stoïcijn de crisis door kunt komen...
165-180 na Christus... het Romeinse Rijk wordt geteisterd door de ergste pandemie uit de Oudheid... de ‘Pest van Antoninus’... vernoemd naar de toenmalige heerser... keizer, veldheer en stoïcijns filosoof Marcus Aurelius Antoninus Augustus. Deze ‘pest’ (in werkelijkheid ging het waarschijnlijk om pokken of mazelen) zou, in de loop van een kwart eeuw, vijf miljoen dodelijke slachtoffers maken. Daar kwam bij dat de veldheer Marcus Aurelius op meerdere fronten oorlogen had te voeren... en dat terwijl hij geen ervaring had als militair bevelhebber en kampte met een zwakke gezondheid.
Op het slagveld, in zijn tent, maakte de stoïcijns filosoof Marcus Aurelius notities... om tot zelfkennis te komen, zichzelf te verbeteren, maar vooral ook om zijn gemoedsrust te bewaren in de extreme situatie. Zijn inzichten, en die van vele andere stoïcijnen, liggen ten grondslag aan het ‘Handboek voor de moderne stoïcijn’ van Massimo Pigliucci en Gregory Lopez, dat een paar maanden geleden verscheen. Centraal daarin staat het stoïcijnse uitgangspunt dat Epictetus, slaaf én stoïcijns filosoof, zo verwoordt: “We moeten zo goed mogelijk doen wat in onze macht ligt... en voor de rest met de omstandigheden omgaan zoals ze nu eenmaal zijn”. Is dit een waardevol uitgangspunt in deze tijd, waarin het corona-virus onze levens en onze samenleving ontwricht? 
Verder lezen? Klik dan op pagina Artikel: Als een stoïcijn de crisis door... (in de rechterkolom)!

Stoïcisme en Zen(boeddhisme) blijken veel gemeen te hebben...

(Alle afbeeldingen worden wat groter weergegeven als je er even op klikt!)

Donny & Gérard (15 mei 2020).

Door een vervelend technische probleem (geen virus) zijn de nieuwsbrieven van januari en maart helaas verloren gegaan!